torek, 20. november 2007

Egipt

Pa začnimo z nekaj demografije, da si bomo lažje predstavljali razmere v tej zanimivi deželi.


Egipt se nahaja v severovzhodnem kotu Afrike, na severu ga omejuje Sredozemsko morje, na vzhodu pa Rdeče morje. Na zahodu meji na Libijo, na jugu na Sudan, na vzhodu pa na Izrael. Več kot 90 odstotkov države je puščava in velika večina (96%) 80-milijonskega prebivalstva živi ob reki Nil in njeni delti. To so med najgosteje naseljenimi področji na svetu, z nad 1500 prebivalci na kvadratni km. Ostali živijo v nekaj oazah sredi puščave, ali pa na Sinajskem polotoku. To so predvsem razna beduinska plemena, ki se niti nimajo za prave Egipčane, ampak se bolj prištevajo k arabskim plemenom.

Slovenci za obisk potrebujemo vizo, ki si jo lahko priskrbimo vnaprej na veleposlaništvu v
Budimpešti, lahko pa tudi ob prihodu na kraju samem (pristanišča, letališča v Cairu, Hurghadi ali Luxorju). Oba tipa vize (single-visit ali multiple-entry) veljata za obdobje enega meseca, multiple-entry dopušča v tem času trikratni odhod/prihod v državo. Na Sinaju se da dobiti tudi posebno vizo, ki velja samo za Sinajski polotok (v Tabi, Sharm-el-Sheiku ali Nuweibi), velja pa le dva tedna in je omejena na obalni predel in področje samostana sv.Katarine.

Kar se tiče vere, je nekje 94% prebivalstva sunitskih muslimanov, ostali so večinoma koptski kristjani. Da je Egipt muslimanska država, se odraža že na prvi pogled. Dekleta in žene se že od malega pokrivajo z rutami, do kake mere (odkrit obraz, zakrit spodnji del obraza, zakrit cel obraz razen ozke reže za oči) je pa odvisno od tradicije v družini. V zadnjih letih veliko deklet nadaljuje šolanje na srednjih šolah in univerzah in živijo bolj moderno življenje. Kljub temu, da Egipt velja za najbolj liberalno med muslimanskimi državami, je treba spoštovati tradicijo in ne pretiravati z oblačenjem, popivanjem in obnašanjem, ki bi lahko žalilo muslimanske vrednote. V marsikaterih verskih objektih bodo od vas zahtevali, da pokrijete gole roke, ramena, noge nad koleni ipd. V ta namen imajo že vnaprej pripravljena ogrinjala ali rjuhe.

Egipčani govorijo arabsko, vendar večina ljudi, ki imajo opravka s turisti, zna nekaj angleščine, nemščine, francoščine, po nekaj minutah po potrebi tudi slovenščine. :) Občutek za jezike imajo izreden.

Denarna enota je egipčanski funt, menjalno razmerje okoli 7,9 funtov za euro. Manjša enota so piastri (1/100 funta), vendar v realnem življenju skoraj niso v uporabi.

Ni komentarjev: