ponedeljek, 26. november 2007

Staroegipčanska mitologija

Staroegipčanska mitologija je bila kompleksen skupek verovanj v različna božanstva, ki so originalno izvirala v naravi, predvsem v povezavi z Nilom in soncem. Vsako področje, kjer je živelo več ljudi, je s časom bolj častilo določena "lokalna" božanstva in jim izoblikovalo bolj kompleksne lastnosti in osebnosti, glavni bogovi so bili večinoma bogovi sonca. O teh lokalnih božanstvih je nastalo več mitov in legend, ki so se v različnih krajih po Egiptu tudi razlikovala med seboj. Že same legende o nastanku sveta so imeli več različic. Egipt je bil takrat (staro kraljestvo, okoli 2700 let pr.n.š) razdeljen na tri večja verska središča (Heliopolis, Memfis in Hermopolis) in vsako središče je imelo svojo razlago o nastanku sveta. Iz tega časa tudi izvirajo najpomembnejša egipčanska božanstva. Nekatera so si izmislili sami, nekatera so oblikovali po podobnih bogovih iz drugih, še starejših ljudstev.
V tem času najbolj razširjena teorija o nastanku sveta je nastala v Heliopolisu pravi, da na začetku ni bilo ničesar, razen morja kaosa. Potem se je Atum (stvarniški del boga sonca) z močjo misli materializiral, kihnil in tako ustvaril Šuja (bog zraka) in Tefnut (boginjo vlage). Potem je povzročil osušenje morja in v deželo priklical rastline in živali. Šu in Tefnut sta se spojila in iz njiju sta izšla Geb (zemlja) in Nut (nebo). Iz njune zveze pa so nastali bogovi Oziris, Izida, Seth in Neftis.
Ostali dve verski svetišči sta imeli svoji različici nastanka, v Memfisu so trdili, da je Pta, prvotni bog Memfisu zaplodil Naunet in bil tudi oče njenega sina Atuma. Tako naj bi bil začetnik njihov bog in ne Atum. V času Srednjega kraljestva pa sta nastali še verski središči v Tebah in otoku Elefantine, spet s svojimi teorijami o nastanku.

O Ozirisu in Izidi je v času Novega kraljestva nastal tudi en bolj znanih in uveljavljenih mitov. Zgodba pravi, da je bil Oziris zelo uspešen in priljubljen kralj, ki je Egipčane učil kako obdelovati zemljo, kako častiti bogove in nasplošno kako živeti. Poročen je bil s svojo sestro Izido, ki je bila kraljica magije. Ozirisova priljubljenost pa ni bila po godu njegovemu bratu Sethu, zato je naredil lesen sarkofag po Ozirisovih merah. Na neki zabavi je predlagal, da udeleženci poskusijo zlesti v sarkofag, kar pa ni uspelo nikomur, razen Ozirisu. Ko je zlezel v sarkofag, se je ta zaprl in zaklenil. Seth je sarkofag porinil v vode Nila. Ko so Ozirisa nekaj časa pogrešali in o njem ni bilo glasu, je Seth prevzel njegovo mesto kot kralj. Izida pa je čutila, da nekaj ni prav in je dolga leta iskala Ozirisa in njegovo truplo nazadnje tudi našla. Pokopala ga je v puščavi. Seth pa je nekako našel njegov grob, se razjezil in Ozirisovo truplo razsekal na 13 kosov in jih raztrosil po celem Egiptu. Izida je ponovno iskala Ozirisove kose in vse razen enega tudi našla. Zadnji kos, njegov penis pa je potonil v Nilu in pojedla ga je riba. Zato so ribe za Egipčane nečiste živali. Kot boginja magije je Izida s svojimi sposobnostmi zbrane kose Ozirisa (penis je nadomestila s falusom iz zlata) sestavila in Ozirisa oživila. Vendar ta ni mogel živeti dlje kot eno noč in v tej noči sta spočela sina, Horusa. Naslednji dan je bil Oziris spet mrtev, Izida ga je pokopala v puščavi in postal je bog podzemlja.

Nekaj pomembnejših bogov:
Amun: bog sonca, lokalno božanstvo v Tebah
Anubis: bog balzamiranja s šakalovo glavo
Atum: ustvarjalni del boga sonca
Geb: bog zemlje
Hator: boginja ljubezni, zabave in lepote
Horus: bog s sokoljo glavo, ki so ga močno povezovali s faraoni
Izis (Izida): boginja magije
Khepri: sončni bog kot skarabej
Mat: boginja resnice in univerzalnega ravnotežja
Neptis: skupaj z Izido varovalka mrtvih
Nut: boginja neba
Oziris: bog podzemlja
Ptah (Pta): bog ustvarjalec in bog obrtništva
Ra: sončni bog
Sekhmet (Sekmet): boginja uničenja, z glavo levinje
Seth (Set): bog kaosa
Shu (Šu): bog zraka
Tefnut: boginja vlažnosti
Thoth: bog modrosti, z glavo ibisa
Wadjet: boginja Spodnjega Egipta, v obliki kobre

Ni komentarjev: